זכויות יוצרים והאינטרנט – זהירות!

זכויות יוצרים

מאת: עורך הדין יורם ליכטנשטיין

זכויות יוצרים הן תחום שמשפיע כמעט על כל אחד מאיתנו שפעיל באינטרנט (באמצעות אתר משלו, דף פייסבוק או פרופיל אינסטגרם).

היום, תמונות מהוות חלק בלתי נפרד מכל פרופיל ואתר ברשת, וכתוצאה מכך – גם הסיכון בשימוש בהן עולה.

ונתחיל בהתחלה – כל תמונה שנמצאת באינטרנט היא יצירה המוגנת בזכות יוצרים. תניחו שכל תמונה שראיתם שלא צילמתם או קיבלתם רשיון שימוש ביחס אליה שייכת למישהו, ואותו מישהו יכול לתבוע אתכם אם תשתמשו בה, על הפרת זכות היוצרים שלו.

חוק זכות יוצרים, התשס"ח-2007 מגדיר את ההגנה שהחוק מעניק ליצירות כמו תמונות, מאמרים וכדומה.

באמצעות מנוע החיפוש של גוגל ניתן למצוא ברשת האינטרנט תמונות רבות גם מאמרים מעניינים. העתקתם, שמירתם והשימוש בהם הינן פעולות קלות מאוד. קלות מדי.

רבים מלקוחותי מצאו תמונות או מאמרים באינטרנט, נהנו מהם, שמרו אותם והעלו אותם לאתר שלהם או אפילו לפרופיל שלהם.

אלא שהעובדה שבאינטרנט יש תמונות ומאמרים רבים היא "מלכודת דבש" מכיוון שכפי שאמרתי, כל תמונה כזו היא יצירה מוגנת בזכויות יוצרים, אפילו אם לא מסומן עליה דבר.

במצב כזה, אם העתקתם תמונה שיש בה זכות יוצרים – בכך תבצעו הפרת זכות יוצרים.

כל זה נכון, גם אם לא היה כל סימון © או "זכויות יוצרים" אחר על התמונה או על המאמר. סימון שכזה אינו חובה, וגם אם אינו קיים – אסור להעתיק תמונה או מאמר מוגנים.

יש שסוברים (באופן שגוי) שהעלאת תמונה לאינטרנט משמעה שבעל זכות היוצרים ויתר על זכותו בתמונה. גם דבר זה אינו נכון. העובדה שתמונה נמצאת באינטרנט, אין משמעה שהיא חופשית לשימוש. רק אם תפנו לבעל הזכויות ותקבלו את רשותו לשימוש (אפילו בדוא"ל או בדרך אחרת שתוכלו להציג בהמשך) – יהיה השימוש מותר.

חשוב גם לזכור, שאפילו אם "רק העתקתם 10% מהיצירה", אין הדבר מהווה "פטור" ורשיון שימוש. חלקה הכמותי של היצירה המועתקת אינו משנה, אם יקבע השופט בהמשך הדרך שמדובר ב"חלקה העיקרי" של היצירה (למשל, 3 שורות פזמון מתוך שיר שלם,אף הן אסורות בהעתקה).

אחרון נזכיר שגם אם נתתם קרדיט, ואזכרתם את שם היוצר או בעל זכות היוצרים, אין זה משנה את המצב המשפטי. גם במצב שכזה אסור להשתמש בתמונה אלא בהסכמת בעל זכות היוצרים בה.

לבעל זכות היוצרים קיימת זכות, על פי חוק, לקבל כנגדכם פיצוי המגיע אפילו "עד 100,000 ש"ח לכל הפרה", ואם תסתבכו, תאלצו לפנות לעורך דין זכויות יוצרים שיוציא אתכם מהבוץ אליו נקלעתם.

לכן המלצתנו – אל תעתיקו תמונות מגוגל או מאמרים מאתרים אחרים.

העובדה שתעשו שימוש בתמונה או במאמר באתר עליו אינכם מרוויחים, או גם בפרופיל האישי שלכם בפייסבוק – אינה משחררת אתכם מהחובה שלא להפר זכויות יוצרים. בעל זכות היוצרים יכול לתבוע אתכם על הפרת זכות יוצרים גם אם לא הרווחתם דבר מהשימוש, וגם אם לא נגרם לו נזק.